Obdarowanie gości weselnych słodkimi łakociami to miły gest dostarczający im dużo radości. Sprawi on, że poczują się ważni i docenieni, a słodkości po powrocie rozpieszczą ich podniebienia. Gościom weselnym można podarować kawałek tortu, słodycze, owoce lub kilka kawałków wypieków ze stołów weselnych. Wszystko zależy od pomysłowości pary młodej. Niezwykle ważny okazuje się tu dobór właściwych opakowań. W jaki sposób je wybrać podpowiadamy poniżej.
1. Estetyka ma znaczenie
Najlepszym sposobem na zapakowanie ciasta weselnego dla gości będzie wybór eleganckiego pudełka. Jego estetyka ma ogromne znaczenie. Powinna nawiązywać do charakteru uroczystości i być spójna z całością oprawy stylistycznej wesela. Oprócz ładnej kolorystyki oraz oryginalnych wzorów pudełka na ciasto wesele powinny zawierać podziękowanie od pary młodej dla gości.
Przed zamówieniem kartoników można samodzielnie ułożyć spersonalizowane podziękowania lub skorzystać z gotowych szablonów dostępnych w sklepie zajmującym się profesjonalnym zaopatrzeniem w akcesoria na wesele. Można zamówić pudełka z wydrukowanymi już podziękowaniami albo kartoniki, na które zostaną naklejone etykiety.
2. Poręczny kształt i odpowiednia wielkość kartoników
Decydując się na podarowanie słodkich łakoci w pudełku, należy starannie wybrać jego kształt i wielkość. Ważne, aby kartonik zapewniał dostateczną ilość miejsca dla smakołyków oraz zabezpieczał je przed zniszczeniem. Poręczny kształt ułatwia jego chwytanie do rąk i przenoszenie z jednego miejsca na drugie.
3. Trwałe i wytrzymałe opakowanie
Wybierając pudełka na ciasto weselne, należy szczególną uwagę zwrócić na ich trwałość. Powinny cechować się odpornością na poplamienie, a także na przemoczenie, chroniąc jednocześnie smakołyki przed zniszczeniem. Ponadto tego typu kartoniki muszą być wytrzymałe na przedwczesne uszkodzenie, zagniecenia lub rozdarcie.
4. Lekkie pudełka
Wybierając opakowania na smakołyki dla gości weselnych, warto zwrócić uwagę to, aby cechowały się lekkością. Należy zrezygnować z ciężkich, nieforemnych kartoników na rzecz lekkich modeli, które z łatwością można wręczać gościom i przenosić.
5. Wysokiej jakości papier
Każdy materiał mający bezpośredni kontakt z żywnością powinien być bezpieczny dla zdrowia. Warto wybierać pudełka wykonane z pierwszej klasy papieru, który nie zawiera żadnych toksycznych substancji. Ponadto wysokiej jakości papier cechuje się solidną konstrukcją i łatwo się go składa.
6. Gruby spód
Wybierając pudełka na łakocie dla gości weselnych, należy zwrócić uwagę na spód. Ważne, aby był gruby i mocy, a także w sposób stabilny podtrzymywał ciężar. Dno kartonika musi być wzmocnione dodatkową warstwą, ponieważ niektóre łakocie z kremem sprawiają, że spód szybko może ulec przemoczeniu lub zabrudzeniu.
Reasumując, wybierając pudełka na ciasto weselne, należy zwrócić uwagę na ładną estetykę, ich odporność na zniszczenie oraz na możliwość zabezpieczenia znajdującej się w niech zawartości.