Organizacja wesela może przyprawić o niezły ból głowy. Zaproszenia, sala weselna, muzyka, jedzenie… A skoro jedzenie, to trzeba zamówić tort. Podpowiemy ci, jaki tort weselny wybrać?
Czym kierować się przy wyborze tortu weselnego?
Pierwszym istotnym pytaniem, jakie warto sobie zadać przy wyborze tortu weselnego, jest pytanie o kwestie smakowe. Jaki smak lubi para młoda? Czy pokrywa się on z gustami gości weselnych? Niebagatelną rolę odgrywają również wszelkie alergie pokarmowe – kwestie uczulenia na jakieś konkretne owoce, mleko lub jakikolwiek inny składnik również trzeba wziąć pod uwagę. Kolejnym istotnym czynnikiem jest to, czy wesele będzie odbywać się latem czy zimą, czy w plenerze, czy na sali w domu weselnym. Chyba żadna para młoda nie chciałaby topniejącego tortu na weselnym stole… Przy wysokich temperaturach warto postawić na lekką konsystencję wypieku. Przy niskich ciężkie kremy i dekoracje nie powinny stanowić problemem. Problematyczne może być również umieszczenie tortu w chłodni – należy wziąć pod uwagę, czy w sali weselnej, którą wybraliśmy, nie współpracuje z cukiernią konkurencyjną do wybranej przez nas. Jeżeli współpracuje, menadżer sali może nie wyrazić zgody na umieszczenie naszego tortu w jednej chłodni z pozostałym jedzeniem.
Zobacz też: O czym pamiętać przy organizowaniu wesela?
Torty weselne – smaki
Na początku wybieramy kształt i smak, jakie będzie mieć tort na wesele. Później nadchodzi czas na decyzję o dekoracjach, które znajdą się na tym torcie. Torty, które obecnie święcą największe triumfy, są wysokie i kwadratowe oraz okrągłe, ale piętrowe. Innym ciekawym rozwiązaniem jest… tort weselny w formie babeczek. Jest to bardzo wygodna forma, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę rozdzielanie tortu między gości. Istnieje także opcja zamówienia tzw. “tortu nagiego”, których boków nie pokrywa żadna masa. O torcie “naked” mówimy także w przypadku, kiedy masy na bokach tortu jest tak mało, iż prześwituje znajdujący się pod nią biszkopt. A jakie są najpopularniejsze smaki tortów? Między innymi tort weselny śmietanowy z różnymi dodatkami, na przykład z owocami albo z czekoladowymi ozdobami. Inne popularne smaki to:
- czekoladowy: bez dodatków, albo z dodatkiem: tofffi, owoców lub orzechów,
- pistacjowy,
- orzechowy,
- waniliowy,
- tiramisu,
- bezowy,
- miętowy z dodatkiem czekolady,
- owocowy,
- rumowy.
Istnieją również bardzo nietypowe smaki tortów, na przykład dyniowy, marchewkowy lub karmelowy. Niekiedy można kupić tort weselny o smaku konkretnych słodyczy, na przykład Oreo, Kinder Bueno lub Ferrero Roche.
Tort weselny – jaką powinien mieć wielkość?
Szacuje się, że jedna porcja tortu powinna ważyć 120-200 gramów. Tę wagę mnożymy przez ilość gości. Ale nawet, jeżeli znamy dokładną wagę tortu, która będzie konieczna, warto zostawić kilka kawałków ekstra.
Tort weselny – cena
Tort na wesele jest dosyć tanim wydatkiem, zwłaszcza w porównaniu z wynajmem DJ-a, sali weselnej albo zakupu sukni ślubnej. Niektóre cukiernie wyceniają tort weselny na podstawie jego wagi. Za kilogram tortu można zapłacić między 70 a 100 złotych. Są też cukiernie, które podają cenę za pojedynczy kawałek tortu. Wtedy za jedną porcję smakołyku zapłacimy 10-12 złotych.
Zobacz też: Jak zaoszczędzić na kosztach wesela?