Łosoś, Mięta i Morska Bryza –Trójkolorowe Wesele

 In Na ostatni guzik- blog ślubny

Najpiękniejsze inspiracje na letnie wesele zawsze czerpię z przyrody – wszechobecna  zieleń, zachwycające kolorami i zapachami kwiaty, słońce, błękitne niebo, piaszczysta plaża, lazur wody i pachnące zioła– to tylko garstka letnich motywów przewodnich. 

Dziś chcę aby było delikatnie, świeżo i smakowicie. Postaram skusić Was połączeniem trzech mega letnich i zaskakująco współgrających ze sobą kolorów: łososiowego,  miętowego  i pastelowego błękitu. Poniżej mała podpowiedź na temat, gdzie szukać łososiowo- miętowo- błękitnych inspiracji w przygotowaniach  na ślub i wesele latem.

Morska bryza w dekoracjach.

Numer 3 to  oryginalna dekoracja sali lub przyjęcia plenerowego.

Lato dla większości z nas kojarzy się z szumem morskich fal, muszelkami i bursztynem znalezionym na plaży. Nadmorski klimat może być inspiracją nie tylko dla tych uroczystości, które odbywają się nad morzem. Wystarczy dodać kilka odpowiednich dodatków,  które się z nim kojarzą: bursztyn,  muszle, sieci rybackie, kotwice, liny, węzły, latarenki… Wokół biel i pastelowy błękit. W dekoracjach kwiatowych użyjcie przepiękne trawy, mikołajek i sezonowe kwiaty. Tajemnicza morska fauna i flora to ciekawa i wręcz baśniowa inspiracja. Wykorzystajcie jej elementy! Warto użyć baniek mydlanych zamiast sypania nowożeńców kwiatami a także jako atrakcja na przyjęciu. 

 A bąbelki w szampanie powitalnym mogą być różowe, miętowe lub błękitne, wystarczy znaleźć tylko odpowiedni trunek.

Trzy razy smak.

Czwarta inspiracja to trójkolorowe menu weselne.

Wokół pełno letnich zapachów i barw, cisza, spokój i tylko morze szumiące gdzieś w tle. A na weselnym stole króluje smakowity łosoś. Ryba ta ma tak znakomity smak, że nie wymaga wielkiego kunsztu od kucharza ani szczególnych przypraw. To ulubiona podstawa dań u Japończyków i Skandynawów. Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo. Będziemy mieli okazję zachwycić naszych gości np: blinami z łososiem, awokado nadziewanym owocami morza, roladkami z wędzonym łososiem lub pieczonym stekiem z łososia w ziołach. Dla miłośników makaronów polecam: farfallę ze szparagami i wędzonym łososiem oraz nadziewane muszle makaronowe serem ricotta, orzechami, szpinakiem i oczywiście łososiem. Efekt „WOW!” murowany, przy stosunkowo małym nakładzie pracy. Gdy  przyjdzie na przyjęciu czas na tort możecie zaskoczyć wszystkich nietypową dekoracją w postaci posypki z żywych płatków róż lub listków mięty. Smak potraw podkreśli wyjątkowa zastawa i serwetki  w jednym z kolorów przewodnich.

Kochane Guziczki, letnie wesele przed Wami! Oby było słoneczne, pachnące miętą i orzeźwiające jak morska bryza a gorące uczucia niech pozostaną z Wami  na zawsze.

Pozdrawiam serdecznie i idę napić się wody z miętą i cytryną dla zdrowia i urody.

Recommended Posts

Leave a Comment

%d bloggers like this: